Saraswati Krautuvėlė Saraswati Krautuvėlė Author
Title: ŽALIEJI ŽIRNIAI
Author: Saraswati Krautuvėlė
Rating 5 of 5 Des:
Žalieji žirniai  Žirneliai - ypač vertingas maisto produktas, todėl jį reikėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Tai ypač svarbu žmonėms...
Žalieji žirniai 


Žirneliai - ypač vertingas maisto produktas, todėl jį reikėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie ryžosi atsisakyti gyvulinės kilmės maisto. Didžiausia nauda gaunama valgant šviežius žaliuosius žirnius, tačiau jie savo savybių nepraranda ir užšaldyti.

Žalieji žirniai


Sėjamieji daržo žirniai skirstomi į tris rūšis : ankštiniai, cukriniai ir pusiau cukriniai. Cukriniai geriausia tinkami vartoti švieži su ankštimis ir šaldyti.

Cukrinių žirnių ankštys saldžios, švelnios, neturi pergamentinio sluoksnio. Tačiau jų sezonas labai greit praeina : neilgai žaliasis žirnis išlieka šviežias. Geriausias savo savybes išlaiko užšaldytas. Užšaldyti reikia iškart išlukštenus, nes kitaip jo vertingosios savybės greit pradingsta.
Žirniai ne tik skanūs, bet ir naudingi. Labiausiai jie vertinami dėl baltymų kiekio. Žaliuose žirniuose daug nepakeičiamų baltymų ( 5 - 7% ) , cukraus ( nuo 5 - 7%), 1 - 3% krakmolo, 6 - 7% riebalų. Žaliose žirnių sėklose yra krakmolo su 45% amilozės. Augant žirniams ir bręstant , cukraus kiekis juose mažėja, o krakmolo ir baltymų didėja.

Žalieji žirniai


Beveik visas rinkinys mikro ir makro elementų, vitaminų, sukauptas žaliuose žirniuose. Tai vitaminas A, B1 - tiaminas, B2 - riboflavinas, B arba PP - niacinas, B5 - pantoteninė rūgštis, B6 - piridoksinas. Be to, vitaminas E - tokoferolis, C - askorbino rūgštis, (100 g.žirnelių yra apie 40 g vitamino C ) . Vitaminas K - filochinonas, ( jo trūkumas organizme gali iššaukti kraujavimą - hemoraginę diatezę ) .Vitaminas H - biotinas. Jis sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje, be to sustiprina kitų, B grupės vitaminų įsisavinimą, dalyvauja riebiųjų rūgščių pasiskirstyme, degina riebalus. Vitamino B3, ankštyse arba žaliose žirnių sėklose - vaisiuose yra 5 kartus daugiau negu stambių grūdų malimo duonoje. Vitaminas B6 dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje, taip pat dalyvauja baltymų, riebalų, anglievandenių apykaitoje. Žirniai yra lizino, vienos iš labiausiai trūkstamų amino rūgščių, šaltinių.

Kalis užima pirmaujančią vietą tarp mineralų, esančių žaliuose žirniuose.( iki 244 mg. ) Fosforo - 108 mg., magnio - 33 mg. Taipogi nemažas kiekis kalcio, cinko, geležies.

Žirniuose esantis piridoksinas, dalyvauja amino rūgščių skaidyme ir sintezėje. Jo trūkumas sukelia odos dermatitą, traukulius. Už didelį kiekį seleno, žirniai vertinami kaip antikancerogeninis preparatas.

Žalieji žirniai


Žalieji žirniai blokuoja į organizmą patenkančius radioaktyviuosius metalus.

Žaliuose žirniuose gausu ląstelienos. Ji būtina normaliam žarnyno darbui, virškinimui palaikyti, mažina cholestirolį, valo toksinus.

Aterosklerozes, diabeto, hipertonijos, chroniško gastrito, opų gydymui , nutukimui taip pat naudingi žalieji žirniai. Reguliarus jų vartojimas saugo nuo onkologinių susirgimų, infarkto, lėtina senėjimo procesus .

PATIKO? PASIDALINK! ;)

Post a Comment Blogger

  1. O kodėl ankštinės kultūros sukelia pilvo pūtimą? Turbūt dėl tos priežasties, net ir turėdamos tikrai daug naudingų maistinių medžiagų, jos yra vartojamos gerokai rečiau nei turėtų būti įtrauktos į valgiaraštį. Ir kaip pagal veislę atskirti kurie kam tinkamiausi, nes sėklų rūšių yra tikrai labai daug, pvz kad ir pažiūrėjus tik vieno pardavėjo asortimentą https://www.nojus.lt/darzoviu-seklos/zirniai

    ReplyDelete

Receptai

 
Top