Saraswati Krautuvėlė Saraswati Krautuvėlė Author
Title: KEROBAS PRIEŠ ŠOKOLADĄ
Author: Saraswati Krautuvėlė
Rating 5 of 5 Des:
KEROBAS PRIEŠ ŠOKOLADĄ Kerobas - tai milteliai, gaunami iš saldžiavaisio pupmedžio, augančio Viduržiemio Jūros kraštuose. Sveiko...


KEROBAS PRIEŠ ŠOKOLADĄ

Kerobas - tai milteliai, gaunami iš saldžiavaisio pupmedžio, augančio Viduržiemio Jūros kraštuose. Sveiko gyvenimo būdo propaguotojai jau seniai iškeitė šokoladą į šį skanų ir naudingą produktą. Kodėl gi keroba taip vertina ir kokia jo nauda?

Saldžiavaisio pupmedžio vaisiai panašūs į pupelių ankštis ir žali, neapdoroti jie nevalgomi. Juos skina neprinokusius ir išdėlioja saulėje. Džiūdami jie tampa rudi ir saldūs. Didžiulis pliusas kerobo yra tas, kad jis ne tik daug naudingesnis už sokoladą, bet ir skanesnis. Skoniu jis labiau primena kakavą, tik kur kas saldesnis ir neturi jokio kartumo.

Kodėl sunku atsisakyti šokolado?

Žmonės mėgsta šokoladą visai ne dėl jo skonio savybių. Visas reikalas tame, kad šokoladas turi feniletilamino, ar kitaip vadinamo "meilės narkotiko". Vienu žodžiu, šokolade yra beveik tokios pat medžiagos, kurios išsiskiria žmogaus organizme, kai jis įsimyli. Suvalgėte šokolado, ir jus aplankė malonus, pakylėtas jausmas, išaukštintaspoetų ir rašytojų romanuose. Tokiu atveju tiems kas neįsivaizduoja savo gyvenimo be šokolado, reikėtu pasistengti susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą, o ne pakeisti jį šokoladu. Pirmas žingsnis atsisakant šokolado galėtų būti jo pakeitimas kerobu. Juk jį taip pat galima dėti į įvairius skanėstus, kuriuose anksčiau būdavo šokoladas ar kakava.



Kuo žalingas kofeinas?

Kofeinas, kaip ir kitos narkotinės medžiagos, veikia tiesiogiai į smegenis. Jis stimuliuoja budrumą, įkvėpimą ir užaštrina pojūčius.
Kofeinas perduodamas su motinos pienu, todėl yra nerekomenduojamas nėščioms ir maitinančioms moterims.
Kofeinas malšina skausmą, tačiau turi kai kokių pašalinių reiškinių : sukelia jautrumą, nervingumą, širdies permušimus, pykinimą...
Kofeinas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Dėl to kartu su šlapimu iš organizmo gali pasišalinti tokie vitaminai kaip B ir C.
Kofeinas iššaukia staigų cukraus padidėjimą kraujyje, tai atpalaiduoja sukauptą energiją, kuri duoda žmogui žvalumo. Tačiau reguliariai vartojant, priveda prie nutukimo, diabeto ir medžiagų apykaitos sutrikimų.

Kerobas ar šokoladas?

Detaliau panagrinėkime kuo kerobas naudingesnis nei šokoladas.

Saldžiavaisis pupmedis auga sausomis gamtos sąlygomis, kur mažai kenkėjų. Todėl jokie pesticidai nėra naudojami, nes nėra būtinybės. O jei ir naudojami, tai labai nedideliais kiekiais, ne taip, kaip auginant kakavos pupeles.
Kerobe daugiau kalcio ir angliavandenių, mažiau riebalų.
Kerobe nėra tokių stimuliatorių, kaip kofeinas ir teobrominas, kurie sukelia alergijas ir pripratimą.
Kerobas 8% sudarytas iš baltymų, turi daug kalcio, fosforo, magnio, kalio, geležies, nikelio, vario, bario ir mangano.
Kerobe nėra oksalo rūgšties, trukdančios organizmui pasisavinti cinką ir kalcį. O juk nepriteklius oksalo rūgšties organizme dažnai būna inkštirų ir berimų priežastimi paaugliams.
Kerobas turi vitaminų A, B, B2, B3, D.
Kerobas neturi to pačio "meilės narkotiko" fenilatilamio ir fromamido, sukeliančių alergijas ir migreną.
Saldesnis ir ne toks kartus kerobo skonis padės gerokai sumažinti saldiklių ir kitokių pasaldintojų kiekį patiekaluose, kurie paprastai dedami naudojant kakavą ir šokoladą. Jeigu paimti reikiamą kiekį kerobo miltelių, visų kitų saldiklių galima atsisakyti. Kerobas nedidina cukraus kiekio kraujyje, ir normalizuoja medžiagų apykaitą organizme. Tai labai svarbu rūpinantis savo figūra, bei sergant diabetu.

KEROBAS PRIEŠ ŠOKOLADĄ


PATIKO? PASIDALINK! ;)

Post a Comment Blogger

Receptai

 
Top