Saraswati Krautuvėlė Saraswati Krautuvėlė Author
Title: SEITANAS - VEGETARIŠKA KVIEČIŲ MĖSA
Author: Saraswati Krautuvėlė
Rating 5 of 5 Des:
SEITANAS - VEGETARIŠKA KVIEČIŲ MĖSA Seitanas - tai mėsa, pagaminta iš kviečių baltymo. Išoriškai jis labai primena vištienos ar so...
SEITANAS - VEGETARIŠKA KVIEČIŲ MĖSA

SEITANAS


Seitanas - tai mėsa, pagaminta iš kviečių baltymo. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite jį gaminant.

Paskutiniu metu seitanas tampa vis labiau ir labiau populiarus. Ir jis yra unikalus augalinis mėsos pakaitalas. Tuo labiau, kad ir kaina jo gerokai mažesne už gyvulinės mėsos, jau nekalbant apie naudą. Todėl šio naujo produkto gerbėjais tampa ne tik vegetarai.

Paprastai seitanas gaminamas iš kvietinių miltų ir vandens. Prieskoniai naudojami pagal kiekvieno skonį, dažniausiai lauro lapai, juodieji pipirai, sojų padažas.

Iš seitano galima pagaminti plovą, šašlyką, dešrą, kotletus ir kitus įprastinius patiekalus, o taip pat galima užkonservuoti.

SEITANAS


KAIP PAGAMINTI SEITANO MĖSĄ

Reikia:
3 stiklinės miltų,
1 stiklinė vandens
daržovių sultinio virimui, prieskonių ( lauro lapų, sojų padažo, juodųjų pipirų žirneliais,kumino, asafetidos, kalendros, muskato riešuto. Galima naudoti visokius norimus prieskonius)

Iš miltų ir vandens užmaišome tešlą, tokią, kaip koldūnams ar virtinukams. Turėtų gautis standi kietoka tešla. Suviniojame ją į plėvelę ir paliekame apie 30 minučių pastovėti.
Įpilame į didesnį indą vandens, dedame tešlą ir minkome, kad krakmolas išeitų į paviršių. Vanduo nusidažys balta spalva, todėl jį periodiškai reikia pakeisti, kol netaps švarus. Tešlą galima plauti ir po tekančiu vandeniu.

Tešla turi įgauti kempinės struktūrą ir stipriai sumažėti. ( maždaug trečdaliu)
Taip gauname seitano paruošą, kurią reikia išvirti.

Toliau, užverdame vandenį, sudedame prieskonius ir druską. Seitaną susmulkiname( labai patogu sukarpyti žirklėmis) norimo dydžio riekelėmis, gabalėliais, ar tiesiog verdame visą ir dedame į verdantį sultinį. Reikia turėti omenyje, kad verdant seitano mėsa smarkiai išsipučia, padidėja, tai puodą kuriame jį virsite, imkite didesnį. Verdame apie 20 - 30 min. labai svarbu kokius prieskonius parinksite, nes nuo jų priklausys seitano skonis.

SEITANAS


Išvirusį seitaną atvėsiname sultinyje. Galima uždaryti stiklainėlyje ir šaldytuve laikyti apie savaitę. Iš jo galima pagaminti daugybe patiekalų: apkepti su daržovėmis, paprieskoniuoti, pamarinuoti garstyčių padaže, daryti kotletus, burgerius, dešreles, koldūnus, farširuoti papriką, balandėlius, picą ir dar daugybę variantų.

Ypatingas skonis gaunasi jei išverdame seitaną be prieskonių, tuomet būtinai pamarinuojame tokiame padaže:

3 valgomi šaukštai aliejaus
1 valgomas šaukštas sojos padažo
1 arbatinis šaukštelis kalendros
druska, pipirai, paprikos milteliai

Taip pat su keptais burokėliais:
200 gr paruošto seitano
1 virtas ar keptas burokėlis
sauja šviežių ar džiovintų spanguolių,
aliejaus
druskos, pipirų pagal skonį

Sumaišome visus produktus marinatui. Seitaną pjaustome gabalėliais ir dedame į marinatą 20 - 30 minučių. Burokėlius tuo metu supjaustome kubeliais. Apkepame aliejuje burokėlius su seitanu iki auksinės plutelės, tuomet dedame spanguoles ir dar šiek tiek patroškiname.


Gardžių ekspermentų !


SEITANAS



PATIKO? PASIDALINK! ;)

Post a Comment Blogger

  1. Yra ir milteliu: http://naturaliai.lt/produktas/seitano-miltai/

    ReplyDelete

Receptai

 
Top